BODROG BORMŰHELY NARANCSBOR 2013
Narancsbor azaz héjon erjesztett fehérbor. A narancsbor név mint "műfaj" , az így készült bor színéről kapta, jellemzően mély, narancssárgás tonusú (orange). A bor gazdag, búja illatú, érett trópusi gyümölcsök - ananász, mangó - , sárgadinnye finom törkölyös jegyekkel a háttérbe. A korty vastag, gazdag a szőlőhéj tanninja nagyon szépen integrálódott, nem túlzó nem sok. Lendületes savak, komoly szélesség és teltség jellemzi sok-sok izzel és játékossággal.A dekantálást és 30 perc levegőztetést a bor meghálálja, nem túl hűvösen az igazi burgundis pohárból! |
|
Termelő: | Bodrog Borműhely |
2013’ meleg, nagyszerű évjárat volt. A tarcali Deák dűlő nyugati oldaláról szeptember elején, teljes érettségben szüretelt furmint bogyózás után kádban került, majd 14 napig héjon ázott majd erjedt. Az erjedés közben naponta egyszeri csömöszölést kapott a törköly, majd finom préselés után hordóba került a még erjedő újbor. A teljes erjedés már a hordóba ment végbe, szép lassan februárig pötyögött. A bor egy évet töltött használt kis hordóban a finom seprőn, majd fejtést követően teljesen natúr, szűretlen állapotba került a palackba. A bor az első fejtés alkalmával kapott egy nagyon kevés ként. Összes kén: 45 mg /l. Alk: 14,5%