Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kerekes Pince

Kerekes Tomi felmenői generációk óta foglalkoznak szőlőműveléssel és borkészítéssel, melyek lépései apáról fiúra szálltak. Többnyire fehér szőlőfajtákkal foglalkoznak (zöld veltelini, rizlingszilváni, hárslevelű, rajnai rizling, sárgamuskotály, chardonnay, pinot blanc, olaszrizling) azonban területeik között megtalálható a mátrai klimatikus viszonyokat kedvelő kékfrankos valamint a pinot noir és a syrah is. A borok egy, az 1770-es évek végén épült homokkő pincében készülnek és érlelődnek, mely egész évben állandó 12-14 C fok hőmérsékletet biztosít. A borok erjesztése és érlelése rozsdamentes acéltartályokban és/vagy fahordókban történik, a fermentáció minden esetben spontán, vadélesztők által megy végbe, amellyel az évjáratot, a mikroklímát valamint a terület sajátosságait kívánják tükrözni. A borok készítésekor szem előtt tartják a természetességet, törekednek a terroir bemutatására és vallják, hogy a bor a szőlőben születik. Ennek megfelelően kerülik a gyomirtó szerek használatát. A szőlőterületek művelés módja középmagas ernyő valamint középmagas guyot. Tőketerheléseket tekintve 1-1,8 kg az általánosan alkalmazott, ami a szőlőfajta és a belőle készülő bor típus függvényében kerül megválasztásra. Az ültetvények és a pince Gyöngyöstarjánban találhatók. A Mátra lábánál fekvő falut körülölelő szőlőültetvények közül Tamásék 4 dűlőben, összesen jelenleg 4,4 hektáron gazdálkodnak. Ahogy Tamás vallja: „A szőlőnövény semmihez sem fogható. Minden tőke más és más, minden egyes szőlőszem egyedi szérumot tartalmaz, ami megfelelő gondoskodás által olyan különleges itallá alakul, amely minden mástól komplexebb módon tükrözi a táj, az évjárat, a föld és a szorgos kezek jegyeit. Életcélomnak tekintem, hogy alázatos munkával és kitartással magas beltartalmú, minőségi borokat készítsek, amelyek tükrözik a termőhely és a szőlőfajta együttes jellegzetességeit”.

Rendezés: