Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Sörlexikon

Sörlexikon

LAGER VILÁG – alsó erjesztésű sörök

 

Német Pilzeni

Illat: Tipikusan könnyed, gabonás Pilzeni malátás karakter jellemzi (néha ropogós keksz jellegű), jellegzetes virágos, vagy fűszeres nemes komlóval. Tiszta, nincs gyümölcsészter, nincs diacetil. Kezdetben kénes illatok előfordulhatnak (a víztől és/vagy élesztőtől) és alacsony DMS háttérízű (a Pilzeni malátától).

Megjelenés: Szalmasárgától a világos aranyig, ragyogóan tiszta, krémes hosszantartó habbal.

Íz: Friss, érdes és keserű ízek társulnak száraz vagy közepesen száraz befejezéssel. Mérsékelt- közepesen alacsony, jól leerjedt maláta íz, habár egy kis gabonás beütés és enyhe Pilzeni malátás édesség is elfogadható. A keserű komló íz dominál és megmarad az utóízig. A komló aroma a gyengétől az erősig terjed, de érezni, hogy nemes német komlóból származik. Tiszta, nincs gyümölcsészter, nincs diacetil.

Kortyérzet: Közepesen testes, közepestől az erősen szénsavasig.

Összbenyomás: Tiszta, frissítő sör, a kiváló német komló keserűségével, amit a vízben lévő szulfátok is fokoznak.

Történelem: A cseh Pilzeni másolata, melyet a németországi sörfőzés lehetőségeihez szabtak.

Megjegyzések: Szárazabb és érdesebb a cseh pilzeninél, a keserűsége tovább érződik a szárazabb test és a magas szulfáttartalmú víz miatt. A cseh pilzeninél világosabb, könnyedebb és szénsavasabb. A mai német pilzeniek jellemzően világosabb színűek, szárazabbak és keserűbbek délről észak felé haladva.

Összetevők: Pilzeni maláta, német komló változatok (különösen nemes fajták, mint a Hallertauer, Tettnanger és Spalt), közepesen szulfátos víz, német láger élesztővel.

Alap statisztika: OG: 1.044 – 1.050 IBU: 25 – 45 FG: 1.008 – 1.013 SRM: 2 – 5 ABV: 4.4 – 5.2%

 

Cseh Pilzeni


Illat: Gazdag, összetett maláta illattal és fűszeres, virágos Saaz komló illattal. Némi kellemes, visszafogott diacetil elfogadható, de jelenléte nem szükséges. Egyébként tiszta, nincsenek gyümölcs észterek.


Megjelenés: Színe a nagyon halvány aranytól a mély bronzos színig terjedhet, ragyogó tisztaságú, sűrű, hosszantartó, krémes fehér habbal.

Íz: Gazdag, összetett maláta íz kombinálva a kifejezett, mégis lágy és kerek keserűséggel, és a Saaz komló fűszeres ízével. Némi diacetil elfogadható, de jelenléte nem szükséges. Keserűsége jellemző, de soha nem harsány és hosszantartó. Az utóízben egyensúlyban van a maláta és a komló. Tiszta, nincsenek gyümölcs észterek.

Kortyérzet: Közepesen testes, (habár, a diacetil, amennyiben jelen van, testesebbnek mutathatja) közepesen szénsavas.

Összbenyomás: Érdes, összetett, telt, mégis frissítő.

Történelem: 1842-ben főzték először, ez a stílus volt az eredeti, tiszta, világos színű sör.

Megjegyzések: A morvai árpamaláta és a dekokciós eljárás együttese gazdag, malátás karaktert eredményez. Saaz komló és alacsony kéntartalmú, lágy víz biztosítja a különlegesen lágy, telt komlós profilt. Tradicionális élesztői néha diacetiles mellékízt okoznak. A dextrinek tovább fokozzák a testességet és ezt az érzést a diacetil felerősíti a teljes szájpadlásban.

Összetevők: Lágy víz alacsony ásványi anyag tartalommal, Saaz komló, morvai árpamaláta, Cseh láger élesztő.

Alap statisztika: OG: 1.044 – 1.056 IBU: 35 – 45 FG: 1.013 – 1.017 SRM: 3.5 – 6 ABV: 4.2 – 5.4%


Bécsi ászok

 

Illat: Mérsékelten gazdag német maláta illat (bécsi, vagy müncheni maláta). Enyhén pörkölt maláta illat előfordulhat. Hasonló, de kevésbé intenzív, mint az Oktoberfest. Tiszta ászok karakter, nincs gyümölcsös észter vagy diacetil. A nemes komló illatok a kevéstől a semmi-ig. A karamelles illat nem megfelelő a stílusnak.


Megjelenés: Világos vörösessárgától, a rézszínig. Ragyogó tisztaság. Nagy, piszkosfehér, tartós hab.


Íz: Lágy, elegáns maláta íz az elején, magabiztos komlókeserűséggel, ami kiegyensúlyozott befejezést ad. Enyhe pörkölt maláta karakter a bécsi maláta használata miatt. Nincs erősen pörkölt maláta vagy karamell maláta íz. Meglehetősen száraz befejezés, malátával és komlókeserűséggel az utóízben. A nemes komló íz legfeljebb alacsony.


Kortyérzet: Közepesen könnyű, könnyű test enyhe krémességgel. Mérsékelten szénsavas. Sima. Mérsékelten ropogós befejezés. Egy kevés alkoholos melegség elfogadott.


Összbenyomás: Lágy, elegáns malátásság jellemzi, ami a befejezésre szárazzá válik, elkerülve ezzel az édes befejezést.


Történelem: Az eredeti sörtípust Dréher Antal fejlesztette ki, röviddel a lager élesztő izolációja után. Majdnem kihalt a stílus, Mexikóban élt tovább, ahova Santiago Graf és más osztrák bevándorló sörfőzők hozták a késői 1800-as években. 
Sajnos a legtöbb modern példánál kiegészítőket használnak, ami csökkenti a gazdag malátás karaktert. A stílust legjobban a malátázás módszere (bécsi maláta) határozza meg. Kevésbé malátás, mint az Oktoberfest, de még mindig határozottan a malátásság felé egyensúlyozott.

Megjegyzések: Az amerikai verziók kicsit erősebbek, szárazabbak és keserűbbek lehetnek, míg európai verziói kicsit az édesebb irányba hajlanak. Sok mexikói borostyán és sötét ászok sokkal autentikusabb volt, de sajnos manapság inkább édes, adalékokkal megrakott amerikai sötét ászokra hasonlítanak.


Összetevők: A bécsi maláta enyhén pirított, összetett, melanoidinben gazdag profilt ad. Az Októberfeszthez hasonlóan csak a legjobb minőségű maláta használható, és ez igaz a komlóra is (főleg nemeskomlók). Közepesen kemény, karbonátban gazdag víz. Lehet egy kevés karamell és/vagy színező malátát használni, de ezek nem adhatnak meghatározó illatokat és ízeket, különösen nem pörkölt jelleget.


Alap statisztika: OG: 1.046 – 1.052 IBUs: 18 – 30 FG: 1.010 – 1.014 SRM: 10 – 16 ABV: 4.5 – 5.5%

 

Oktoberfest/Märzen
 

Illat: Gazdag német maláta illat (bécsi, vagy müncheni). Alacsonytól mérsékelt pirított maláta illat is gyakran jelen van. Tiszta ászok illat, gyümölcsös észterek vagy diacetil nélkül. Nincs komló illat. A karamelles jelleg stílushiba.


Megjelenés: Sötét aranytól a mély narancsos-vöröses színig terjed. Ragyogó tisztaság, kemény piszkosfehér habbal.


Íz: Kezdetben malátás édesség, de a befejezés mérsékelten száraz. Egyedi, összetett malátásság, gyakran pirított jelleggel. A komlókeserűség mérsékelt, és a nemeskomló aroma legfeljebb alacsony. Az egyensúly a maláta felé hajlik, de a befejezés nem édes. Érezhető karamell vagy erősen pörkölt ízek nem megfelelőek. Tiszta ászok karakter diacetil és gyümölcsös észterek nélkül.


Kortyérzet: Közepes test, krémes textúra, közepes szén-dioxid. Sima. Jól leerjesztett, nem lehet túl édes.


Összbenyomás: Sima, tiszta és meglehetősen gazdag, mély malátás karakterrel. Ez az egyik klasszikus malátás sörtípus, melynek malátásságát lágynak, összetettnek és elegánsnak jellemezhetünk, de soha nem túl édeskésnek.


Történelem: Az eredeti Gabriel Sedlmayr-hez kötődik, aki a bécsi stílust honosította meg, amit Dréher Antal fejlesztett ki 1840 körül, miután az ászok élesztőt izolálták. Jellemzően tavasszal főzik - jelezve a hagyományos főzési szezon végét - és hideg barlangokban, vagy pincékben tárolják a meleg nyári hónapok alatt. Ősszel csapolják hagyományos ünnepi keretek között.


Megjegyzések: A német házisör verziók az arany szín felé tendálnak, mint egy erősen pilzeni maláta dominálta Helles. A német export variációk tipikusan narancssárga színűek és megkülönböztető tószt malátás jegyeket hordoznak. A német sörtörvény az induló sűrűséget 14˚P-ben limitálja, mivel ezeket vollbier-nek hívják, az amerikai verziók lehetnek erősebbek is. “Fest” típusú sörök speciális alkalmakra készülnek és általában erősebbek is, mint a mindennapi társaik.


Összetevők: Változó, de német bécsi maláta a leggyakoribb váza a receptnek, kevés müncheni és pilzeni malátával és némi kristály malátával. Minden maláta a legmagasabb minőségű kétsoros árpából készül. Európai komlók, különösen a nemes fajták az autentikusak. Kicsit lúgos víz (300 ppm-ig), az erős karbonátosság kedvező. A dekokciós eljárás erősíti a gazdag malátás profilt.


Alap statisztika: OG: 1.050 – 1.057 IBUs: 20 – 28 FG: 1.012 – 1.016 SRM: 7 – 14 ABV: 4.8 – 5.7%


Kereskedelmi példák: Paulaner Oktoberfest, Ayinger Oktoberfest

 

Hagyományos bak
 

Illat: Erős malátaillatú, gyakran mérsékelt mennyiségű, gazdag melanoidinekkel és/vagy pirítós felütésekkel. Tulajdonképpen nincs komló illata. Egy kevés alkohol észrevehető. Tiszta. Nem diacetiles. Legfeljebb kevés gyümölcsös észter.


Megjelenés: Világos rézszíntől a barnáig, gyakran vonzó gránitos árnyalatokkal. Az ászokolás szép tisztaságot kell adjon a sötét szín ellenére. Nagy, krémes, tartós, törtfehér hab.


Íz: Összetett malátásság dominál, amit a müncheni és bécsi maláta gazdag ízei adnak, melanoidin és pirítós ízt kölcsönözve a sörnek. A dekokciós cefrézésből és a hosszú forralásból eredően kevés karamelles íz is jelen lehet. A komlókeserűség általában csak annyi, amennyi a maláta ízeket támogatja, megengedve ezzel egy kis maradó édes ízt a befejezésben. Jól leerjesztett, nem túl édes. Tiszta, nincs észter, vagy diacetil. Nincs komlóíz. Nincs pörkölt, vagy égetett karakter.

Kortyérzet: Közepesen, középerősen testes. Mérsékelttől, a mérsékelten alacsony szénsav. Kevés alkoholos melegség megtalálható, de soha sem erős. Sima, fanyarságtól és nyers, érdes jegyektől mentes.

Összbenyomás: Egy sötét, erős, malátás ászok.

Történelem: Észak-Németországból, Einbeck városából származik, ami a Hansa szövetség idején (14-17. sz.) főző központ és népszerű exportőr volt. A név, “bak” az Einbeck bajor nyelvjárású módosulásából származik, így már csak azután nevezték így, miután a sör Münchenbe érkezett. A “bak” kecskét is jelent a német nyelvben, és így gyakran használják logókban és reklámokban is.

Megjegyzések: A dekokciós eljárás és a hosszú főzési idő fontos szerepet játszik az ízkialakításban, mivel kiemeli a maláta karamell és a melanoidin ízeit. Bárminemű gyümölcsösség a müncheni és egyéb speciális maláta és nem az élesztő működéséből ered.

Összetevők: Müncheni és bécsi maláták, ritkán egy kevéske sötét pörkölt maláta színkorrekcióhoz. Nem tartalmaz adalékanyagot. Kontinentális európai komlók. Tiszta ászok élesztő. A vízkeménység változó lehet, de a közepesen karbonátos víz tipikus Münchenben.

Alap statisztika: OG: 1.064 – 1.072 IBUs: 20 – 27 FG: 1.013 – 1.019 SRM: 14 – 22 ABV: 6.3 – 7.2%

 

Schwarzbier (feketesör)


Illat: Alacsonytól mérsékelt malátás illat, kevés édeskés illattal és/vagy gyakran enyhe pörkölt malátával. A maláta lehet tiszta és semleges, vagy gazdag és müncheni jellegű. Enyhe karamelles illat előfordulhat. A pörkölés lehet kávés, de sosem égett. Alacsony nemeskomló illat előfordulhat. Tiszta ászok élesztő karakter (kevés kénes jelleg lehet), de gyümölcsös észterek és diacetil nélkül.

Megjelenés: A közepestől a nagyon sötét barnáig, gyakran a mélyrubintól a gránátvörös árnyalatokkal, de sosem igazán fekete. Nagyon tiszta. Nagy, megmaradó sárgásbarna színű hab.

Íz: Kevéstől a közepes malátaíz, aminek lehet tiszta semleges karaktere, de lehet gazdag, édes, müncheni jellegű intenzitása. Kevéstől mérsékelt intenzitású, erősen pörkölt maláta ízek keserűcsokoládés szájérzetet adhatnak a befejezésben, de nem tapasztalhatunk égett ízt. Közepesen alacsonytól közepes keserűség, ami kitart a befejezésben is. Kevéstől mérsékelt nemes komló ízek. Tiszta ászok jelleg, gyümölcsös észterek és diacetil nélkül. Az utóíz lassan válik szárazzá, sokáig megmarad, előtérben a komlókeserűséggel, a háttérben az erősen pörkölt maláta ízével. Kevés maradék édesség elfogadható, de nem elvárás.

Kortyérzet: Közepesen könnyű, közepes test. Mérsékelt, mérsékelten magas szénsav. Simulékony. Nincs érdesség, fanyarság, a sötét, pörkölt maláták használata ellenére sem.

Összbenyomás: Sötét német ászok sör, az erősen pörkölt, de lágy maláta ízek szép egyensúlyt mutatnak a mérsékelt komlókeserűséggel.

Történelem: Dél-Türingiai és Észak-Frankföldi helyi specialitás, és valószínűleg a müncheni sötét ászoknak a helyi változata.

Megjegyzések: A müncheni sötétnél általában sötétebb, szárazabb szájérzetű és az észrevehető (de nem túl erős) pörkölt malátás jelleg egyensúlyozza ki az alapmalátát. Bár néha fekete pilzeninek hívják, de a sör sosem olyan sötét, ne várjunk erősen pörkölt, porteres ízeket.

Összetevők: Német müncheni és pilzeni maláta az alap, kevés pörkölt malátával megtoldva (Carafa) a színért és az észrevehető pörkölt ízekért. Nemes német komlók és tiszta német ászok élesztők a preferáltak.

Alap statisztika: OG: 1.046 – 1.052 IBUs: 22 – 32 FG: 1.010 – 1.016 SRM: 17 – 30 ABV: 4.4 – 5.4%
 

Kölsch


Illat: Legfeljebb nagyon alacsony pilzeni maláta illat. Kellemes, nagyon enyhe gyümölcsös aroma (alma, cseresznye körte) az erjesztésből kifolyólag elfogadható, de nem mindig érhető tetten. Kevés nemes komló aroma lehet, de nem túlzott (az eredeti verziók némelyikében előfordul). Néhány élesztő enyhe boros, vagy kénes karaktert adhat (ez is lehetőség, de nem hiba).


Megjelenés: Nagyon halvány aranytól a világos aranyszínűig terjed. A hagyományos változatokat tükrösre szűrik. Finom fehér habja van, ami nem tartós.


Íz: Lágy, kerek, nagyszerű egyensúlyban van benne a lágy, mégis jól leerjesztett maláta íz, az alig érzékelhető gyümölcsös édesség mely az erjedés mellékterméke, valamint a közepesen alacsony, közepes keserűség, ami kellemesen száraz, enyhén kaparós befejezésbe torkollik. Durva utóíz nem elfogadható. A nemes komló íze változó, az alacsonytól a mérsékelten magasig terjed, bár leggyakrabban közepesen alacsonytól közepes. Egy-két példánál (Dom) az elejénél észrevehető malátaédesség figyelhető meg. Néhány verziónál enyhén ásványi vagy kénes víz vagy élesztő karaktert figyelhetünk meg, ami kiemeli a szárazságot és az íz-egyensúlyt. Néhánynál enyhe búza-íz érezhető, de ez elég ritka. Egyébként nagyon tiszta, nincs diacetil és hosszú szénláncú alkoholok.


Kortyérzet: Bársonyos és érdes. Közepesen könnyű test, habár néhány verzió közepes lehet. Közepes, közepesen magas szén-dioxid. Általában jól leerjesztett.


Összbenyomás: Egy tiszta, érdes, nagyon szépen egyensúlyozott sör általában finom, gyümölcsös ízekkel és aromákkal. Elnyomott malátásság figyelhetünk meg végig, ami kellemesen frissítő csípősséghez vezet a végén. A tapasztalatlan kóstoló könnyen össze tudja keverni a világos lágerrel, a némileg körmönfont pilzenivel, vagy talán a blond ale-lel.


Történelem: A Kölsch eredetvédelem alatt áll, ezt Kölsch Konvention védi, és a kb. 20 Köln környéki sörözőre korlátozódik a főzése. A Konvention egyszerűen „könnyű, teljesen leerjesztett, komló hangsúlyos, tiszta felsőerjesztésű Vollbier”-nek nevezi.


Megjegyzések: Magas, egyenesfalú, szűk 200 ml-es pohárban szolgálják fel, a neve „Stange”. Minden kölni sörfőzde más- más karakterű sört készít és a Konvention-t mindegyik egy kicsivel másképp értelmezi. Bírálat közben ez megenged némi változatosságot. Vegyük észre, hogy a szárazabb verziók komlósabbnak tűnnek, mint amit az IBU érték sejtetne. A kifinomult íz profilja miatt a Kölsch viszonylag rövid szavatossági idővel bír, a régebben készültek oxidálódott hibákat mutathatnak. Néhány kölni sörfőzde (pl. Dom, Hellers) ma már gyárt friss, szűretlen változatot is, amit Wiess-nek neveznek (ez nem tartozik ebbe a kategóriába).


Összetevők: Német nemes komlók (Hallertau, Tettnang, Spalt vagy Hersbrucker). Német pilzeni, vagy világos maláta. Jól erjesztő, tiszta ale élesztő.20 %-ig búza is használható, de az autentikus verziókban ez elég ritka. A víz mehet az extrém lágytól a közepesen keményig. Tradíció szerint a többlépcsős cefrézést alkalmazzák, habár jó eredmény érhető el egylépésessel 65˚C-on. Hidegebb ale hőmérsékleten (15-18˚C) erjesztik és legalább egy hónapig lágerezik, Sok kölni sörfőző 21 fokon erjeszti és nem több mint két hétig lágerezi a sörét.


Alap statisztika: OG: 1.044 – 1.050 IBUs: 20 – 30 FG: 1.007 – 1.011 
SRM: 3.5 – 5 ABV: 4.4 – 5.2%

 

ALE VILÁG – felső erjesztésű sörök


Standard Bitter Ale


Illat: A legjobb példákban felsejlik némi maláta aroma, gyakran (de nem mindig) karamelles jelleget öltve. Enyhétől mérsékelt gyümölcsösség gyakori. A komló illata legfeljebb csak mérsékelten érezhető (javarészt brit fajtákból adódik, de néha használhatnak amerikai komlót is). Nagyon kevés diacetiles aroma még elfogadható.


Megjelenés: Világos sárgától a világos rézig. Jótól briliáns tisztaság. Visszafogott, fehér, vagy tört fehér habja van, de előfordulhat az is, hogy az alacsony szénsavasság miatt nagyon kevés a habja.


Íz: Közepestől magas komlókeserűség. Általában mérsékelten alacsonytól mérsékelten magasig terjed a gyümölcsös észteresség. Alacsonytól mérsékelt komlóíz (földes, gyantás, és/vagy virágos jellegű brit fajtákból adódóan, bár használhatnak amerikai komlót is). Alacsonytól közepes malátás ízek és száraz befejezés jellemzi. A karamelles ízek ugyan gyakoriak, de nem elvárás a jelenlétük. Egyensúlyát tekintve keserű, de soha nem olyan mértékben, hogy elnyomja a maláta, komló és az észterek ízét. Nagyon kevés diacetiles íz még elfogadható.


Kortyérzet: Vékony, közepesen vékony testű sör. Szénsav alacsony, habár egy-két üveges és dobozos fajtában lehet kicsivel több széndioxid.


Összbenyomás: Az alacsony fajsúly, az alacsony alkohol tartalom és az alacsony széndioxid szint könnyen iható sörré teszi ezt a típust. Néhány fajtája lehet kissé malátásabb, de még ezeknél is a keserű íz felé billen az egyensúly. A könnyű ihatóság egy kritikus pont, melynek meg kell felelnie a sörnek. Az amerikai típusú sörök középidejű és késői komlózásával ellentétben itt mindig a korai, keserűkomlózás a hangsúlyos.

Történelem: Eredetileg ez egy frissen, nyomás nélkül, (a gravitáció és kézi pumpa segítségével), pincehőmérsékleten (mint a real ale) csapolt sör. A 20. század elején a pale ale alternatívájaként kezdték főzni, és az után terjedt el, hogy a sörfőzők rájöttek hogyan főzhetnek szép kerek világos sört a főzővíz “burtonizálásával” és egy kevés kristály malátával.


Megjegyzések: A leggyengébb bitter típusú sör, egyszerűen csak „bitter” –nek hívják. Néhány modern fajtáját kizárólag pale malátával készítik, és úgy ismerik, mint „arany” vagy „nyári” bitter. A legtöbb üveges, és keg hordós brit gyártású bitter magasabb alkohol szinttel rendelkezik, mint a kifejezetten exportra szánt és készített egyszerű csapolt „hordós” változat. Az IBU szint gyakran nincs szabályozva, ezért az amerikai változatok sokszor nincsenek összhangban az brit verziókkal. Ez a típusleírás inkább az úgynevezett „real ale” (valódi ale) stílusjegyeit tükrözi, nem pedig a kereskedelemben is kapható változatokét.


Összetevők: Pale, amber és/vagy kristály malátákat használnak, kiegészíthetik leheletnyi fekete malátával, de csakis a szín elérése érdekében. Használhatnak adalékanyagokat, mint a cukor, kukorica vagy a búza. Az angol komlók használata jellemzi, ugyanakkor egyre gyakrabban tesznek bele amerikai, és európai fajtákat is (különösen a világosabb változatokba). Karakteres angol élesztővel erjesztik. Gyakran közepes szulfátos a főzővize.


Alap statisztika: OG: 1.032 – 1.040 IBUs: 25 – 35 FG: 1.007 – 1.011 SRM: 4 – 14 ABV: 3.2 – 3.8%

Erős Bitter - Angol Pale Ale (ESB)


Illat: A komlóaroma a mérsékelten alacsonytól a mérsékelten magasig terjedhet, bármilyen komló elfogadott, de hagyományosan angol komlóból készül. Közepestől közepesen magas malátaillat, gyakran alacsonytól mérsékelten magas karamelles jelleggel, amely főleg a sötétebb verziókra jellemző. Közepesen alacsonytól közepesen magas gyümölcsös észterek. Nagyon kevés diacetil még elfogadható. Enyhe kénes, alkoholos másodlagos jegyek előfordulhatnak.

Megjelenés: Színe az aranytól a mély rézszínűig terjed. Jótól tökéletes tisztaság. Kevéstől mérsékelt, fehér, törthab. A kevés hab alacsony szénsavtartalom mellett fogadható el.


Íz: Közepestől közepesen magas keserűség, melyet jól érezhető malátás ízek egyensúlyoznak ki. Mérsékelten alacsonytól erősig terjedő karamelles édesség figyelhető meg. A komlóíz a mérsékelttől a mérsékelten magasig terjed, bármilyen változat elfogadott, de hagyományosan földes, gyantás, virágos angol komlókat használnak. A komló keserűségnek és a komlóíznek jól észrevehetőnek kell lennie, de nem nyomhatja el teljesen a malátaízt. Kevés másodlagos malátaíz felütheti fejét (pl.: dió, keksz) Mérsékelten alacsonytól magas gyümölcsös észterek. Némi alkoholos íz és legfeljebb mérsékelten erős kénes/ásványi jelleg előfordulhat. Közepesen száraz, száraz utóíz. Nagyon kevés diacetil elfogadható.


Kortyérzet: Közepesen könnyűtől közepesen testesig terjed. Alacsonytól mérsékelt szénsav, a bolti, üveges változatok általában szénsavasabbak. Erősebb verzióknál némi alkoholos melegséget érezhetünk, de nem lehet túl magas.

Összbenyomás: Átlagos erősségűtől mérsékelten erősig terjedő angol ale. A komló és a maláta egyensúlya a kiegyensúlyozottól a némileg keserűig terjed. Fontos szempont az ihatóság; az amerikai ale-ekkel szemben a keserűkomlón van a hangsúly a komlóízekkel és komlóaromákkal szemben. Meglehetősen tág kategória, sokféle értelmezés lehetséges.

Történelem: A best bitter erősebb verziójaként tekinthetünk rá, bár sok sörfőzdének a best bitter a csúcssöre. Mivel régen a sör ára az alkoholtartalomtól függőt, így ezek a sörök némi alkoholos ízzel is rendelkeztek, így a vásárló még inkább úgy érezhette, hogy megérte a pénzét. Napjainkban Angliában az „ESB” kizárólag a Fullers egyedi megnevezése, míg az USA-ban egy malátás, keserű, vöröses, meghatározott alkoholtartalmú, angol típusú sört jelöl. A komlózása angol, vagy angol és amerikai komlók keveréke.


Megjegyzések: Erősebb maláta és komlóízekkel találkozunk, mint a special, best vagy premium bitter esetében. A magasabb alkoholtartalmú példányoknál némi átfedés figyelhető meg az old ale -lel, bár az erős bitterek világosabbak, keserűbbek. A Fuller's ESB 
egyedi, gazdag, összetett malátaprofillal rendelkezik, ami a kategória többi sörében nem található meg, a többi sör komlósabb, gyümölcsösebb. Ebből kifolyólag a bíróknak a kategória söreit nem a Fuller's ESB -hez kell viszonyítaniuk. Néhány angol változatot kizárólag pale malátából készítenek, arany vagy nyári bitternek nevezik. Az üveges, főleg exportra szánt változatok általában magasabb alkoholtartalommal bírnak, mint a csapoltak. Az export verziók komlósabbak is, mint az Angliában csapolt bitterek, így nem mindig felelnek meg e kategória követelményeinek. Az angol „pale ale” elnevezés alatt általában egy premium, „export erősségű”, világos, keserű sörre gondolunk, ami nagy vonalakban megfelel a strong bitternek, pontosabban annak a palackozásra szánt változata némileg magasabb szénsavtartalommal.

Összetevők: Pale maláta az alap, enyhén pörkölt és/vagy kristály malátát, valamint a színe miatt nagyon kevés fekete malátát tartalmazhat. Hozzáadott cukor, kukorica vagy búza előfordulhat. Leggyakoribb az angol komló, de a világosabb verzióknál terjedőben vannak az amerikai és európai változatok is. Karakteres angol élesztő, a burtoni változatok közepestől erősen szulfátos vízzel készülnek.

Alap statisztika: OG: 1.048 – 1.060 IBUs: 30 – 50 FG: 1.010 – 1.016 SRM: 6 – 18 ABV: 4.6 – 6.2%

Amerikai Pale Ale (APA)

Illat: Mérsékelttől erősig terjedő komló aroma, melyet amerikai komlókkal történő hidegkomlózástól vagy a késői adagolástól kap. A citrusos jelleg nagyon gyakori, de nem kötelező. Alacsonytól mérsékelt malátás illat támasztja meg a komlót, a kevés speciális malátától kenyeres, pirítós, kekszes jelleg ütheti fel fejét. Gyümölcsös észterek legfeljebb mérsékeltek, nincs diacetil. A hidegkomlózástól füves jegyeket figyelhetünk meg, de ez nem lehet túl erős.


Megjelenés: Világos aranytól a mély borostyánig terjed. Mérsékelten vastag, fehértől piszkosfehérig terjedő színű tartós habja van. Meglehetősen tiszta, de a hidegkomlózott verziók enyhén zavarosak lehetnek.

Íz: Mérsékelttől erős komlóíz, gyakran mutat amerikai citrusos jelleget, de ez nem kötelező. Alacsonytól mérsékelten erősig terjedő tiszta malátásság támasztja meg a komlót, opcionálisan kevés kenyeres, pirítós, kekszes jelleggel. Legtöbbször a komló felé billen a mérleg nyelve, de a malátásság is számottevő lehet. A karamelles ízek általában visszafogottak vagy nem is léteznek. Gyümölcsös észterek legfeljebb mérsékeltek. Mérsékelttől magas komlós keserűség, közepesen száraz utóíz. A komlóíz és keserűség gyakran a befejezésig. Nincs diacetil. A hidegkomlózástól füves jegyeket figyelhetünk meg, de ez nem lehet túl erős.

Kortyérzet: Közepesen könnyűtől közepesen testes. Szénsavtartalom mérsékelttől magas. Lágy befejezés, a sok komló ellenére fanyar jelleggel nem találkozunk.

Összbenyomás: Frissítően komlós, bár a malátaíz is jelentős.

Történelem: Az angol pale ale amerikai változata helyi alapanyagokból készítve (komló, maláta, élesztő és víz). Gyakran világosabb, semlegesebb erjedésű és kevésbé karamelles, mint az angol pale ale.

Megjegyzések: Az amerikai pale és amber ale színe közt van egy kis átfedés. A pale ale általában tisztább, kevésbé karamelles, kisebb a teste és gyakran több benne a komlóíz és aroma.

Összetevők: Pale maláta, tipikusan amerikai kétsoros árpából. Amerikai komlók, jellemzően, de nem kötelezően a citrusos fajták. Amerikai élesztő. A víz változó szulfáttartalommal rendelkezhet, de karbonátban szegény. A speciális maláták karakteresebbé, összetettebbé tehetik, de csak kis mennyiségben használják őket. Általában olyan malátákat tesznek bele, melyek gazdag, malátás ízt, enyhe édességet, toasztos vagy kenyeres jegyeket kölcsönöznek a sörnek. Gyakori a többféle komló használata is.

Alap statisztika: OG: 1.045 – 1.060 IBUs: 30 – 45 FG: 1.010 – 1.015 SRM: 5 – 14 ABV: 4.5 – 6.2%

Angol IPA

Illat: Mérsékelttől mérsékelten magas komlóaroma; virágos, földes vagy gyümölcsös jelleg a gyakori, általában enyhébb, mint az Amerikai verziókban. Enyhe szárazkomlós füves illat elfogadható, de nem szükséges. Mérsékelt karamelles vagy pirítós maláta illat jellemzi. Alacsonytól mérsékelt gyümölcsösség akár az észterektől, akár a komlótól. Néhány verzió kénes jegyeket mutat, de ez nem szükséges.

Megjelenés: Színe az aranysárgától a világos rézszínig terjed, ám a legtöbb a világostól a közepes borostyánig tartományban marad egy kevés narancsos beütéssel. Tisztának kell lennie, de a szűretlen, száraz-komlózott verziók egy picit zavarosak lehetnek. Jó habtartósság, törtfehér hab.


Íz: A komlóíz közepestől magas, mérsékelttől erőteljes komlókeserűséggel. A komlóíznek és illatnak passzolnia kell egymáshoz (virágos, földes, gyümölcsös és/vagy enyhén vágott füves). A malátaíz a közepesen alacsonytól a közepesen magasig terjed, kellemesnek, jól érezhetőnek kell lennie, támogatnia kell a komlót. A malátának angol jellemzőket kell mutatnia: kenyér, pirítós, vajkaramellás és/vagy karamellás. Annak ellenére, hogy ezek a sörök meglehetősen komlósak, a legjobb egyensúly eléréséhez elegendő malátaízzel, testtel és komplexitással kell rendelkezniük. Nagyon kevés diacetil elfogadható. Az erjedésből vagy a komlóból eredő gyümölcsösség gazdagabbá teszi az összhatást. A befejezés közepestől száraz, a keserűség kitart az utóízben is, de nem tolakodó. Ha magas szulfáttartalmú vizet használtak, akkor ásványos íz, a száraz befejezés, kevés kénesség és hosszan tartó keserűség jellemzi. Egy kevés tiszta alkoholos íz észrevehető az erősebb verziókban. A tölgyfa nem megfelelő a stílusnak.

Kortyérzet: Bársonyos, a közepesen könnyűtől közepes testességig, nélkülözi a komlóból eredő fanyarságot, habár a mérsékelttől közepesen erős szén-dioxid száraz érzetet kölcsönözhet a malátás édesség mellé. Kevés simulékony alkoholmelegség érezhető (szükséges) az erősebb verziókban (de nem mindben).

Összbenyomás: Egy komlós, mérsékelten erős, világos ale, aminek a karakterét az angol maláták, komlók és élesztők adják. Kevesebb komló karakterrel bír, viszont malátásabb, mint az amerikai típus.

Történelem: Azért főzték, hogy kibírja az utat Angliából Indiába. A szélsőséges hőmérséklet és a tenger hullámzása erősen leerjesztett sört adott a megérkezéskor. Az angol pale ale-ek az India Pale Ale-ből származnak.

Megjegyzések: Egy világos ale sűrűbbre főzve és több komlóval. Az angol IPA-k modern verziói általában világosabbak az elődeiknél. Az IPA kifejezést a 4%-nál alacsonyabb alkoholtartalmú angol kereskedelmi sörökre is alkalmazzák manapság (helytelenül). Általában magasabb komlókeserűség, kevesebb gyümölcsösség és/vagy karamelles íz jellemző rájuk, mint az angol pale ale-re vagy bitterre. Az újabb verzióknak erőteljesebb a komlókeserűsége.


Összetevők: Pale maláta (jól átalakított és alkalmas az egylépéses máslásra); Angol komlók, angol élesztők, amik gyümölcsös vagy kénes/ásványos profilt adnak. Néha használnak finomított cukrot is. A magas szulfát és alacsony karbonátos víz elengedhetetlen a kellemes komlókeserűség eléréséhez az eredeti Burton verzióhoz, habár nem mindegyik változat mutat erős szulfátos jelleget.

Alap statisztika: OG: 1.050 – 1.075 IBUs: 40 – 60 FG: 1.010 – 1.018 SRM: 8 – 14 ABV: 5 – 7.5%

Amerikai IPA

Illat: Kiemelkedően intenzív komlóaroma, citrusos, virágos, parfümös, gyantás, fenyős és/vagy gyümölcsös karakterrel, ami az amerikai komlókból ered. Sok változat hidegkomlózott, amitől további füves jellege lehet, bár ez nem elvárás. Kevés tiszta malátás édesség előfordulhat a háttérben, de kevesebb, mint az Angol megfelelőkben. Gyümölcsösség, akár az észterekből, akár a komlóból tetten érhető néhány változatban, de a semleges erjesztési karakterű is elfogadható. Egy kevés alkohol észrevehető.

Megjelenés: A szín a középaranytól a közepesen vöröses rézszínig terjedhet, néhány változat narancsos beütésű is lehet. Tisztának kell lennie, bár a szűretlen, hidegkomlózott verziók lehetnek egy kicsit zavarosak. Jó habtartósság, fehér, törtfehér színnel.

Íz: A komlóíz a közepestől a magasig terjed, és amerikai komlókaraktert ad, citrusos, virágos, gyantás, fenyős ízzel, vagy gyümölcsös jelleggel. A közepesen erőstől a nagyon erős komlókeserűség jellemzi, de a maláta háttér jól támogatja a komlókeserűséget. Alacsonytól közepes malátásság, általában tiszta maláta édességgel, de kevés karamell vagy pirítós jellegű elfogadható. Nincs diacetil. Kevés gyümölcsösség elfogadható, de nem szükséges. A keserűség elidőzhet az utóízben, de nem lehet tolakodó. Közepesen száraz, száraz befejezés. Kevés tiszta alkoholíz észrevehető az erősebb verziókban. A hordóíz nem megfelelő a stílusnak. Lehet enyhén kénes, de a legtöbb példányra ez nem jellemző.

Kortyérzet: Bársonyos, közepesen könnyűtől közepesen testesig terjed, nélkülözve a komlóból eredő fanyarságot, de a közepes, vagy kicsit magasabb karbonátosság egy összességében száraz befejezést kölcsönöz a malátás édesség jelenlétében. Kevés finom alkoholos melegség érezhető az erősebb verziókban. A testessége általában gyengébb az Angol társakénál.

Összbenyomás: Egy határozottan komlós és keserű, mérsékelten erős Amerikai világos ale.

Történelem: A történelmi angol stílus amerikai változata, amerikai összetevőkkel és amerikai gondolkodással főzve.

Összetevők: Világos pale maláta (jól átalakított és alkalmas az egylépéses máslásra); amerikai komlók; amerikai élesztők, amik tiszta, enyhén gyümölcsös profilt adnak. Általában alacsonyabb hőmérsékleten készül a jó erjeszthetőség érdekében. A víz változik a lágytól a közepesen szulfátosig. Az észrevehetően rozsos változatokat (“RyePA”) a Speciális sörök kategóriájába kell nevezni.

Alap statisztika: OG: 1.056 – 1.075 IBUs: 40 – 70 FG: 1.010 – 1.018 SRM: 6 – 15 ABV: 5.5 – 7.5%

Porter

Illat: Az enyhe, pörkölt maláta illat kötelező, a csokoládés jelleg is gyakori. Mindezt némi világos maláta karakter (édeskés, karamelles, gabonás, kenyeres, diós, tejkaramell) egészítheti ki. Mérsékelt angol komló aroma és gyümölcsös észteresség elfogadható, de egyik jelenléte sem szükséges. Diacetil alacsony vagy nincs.

Megjelenés: Színe a világos barnától a sötét barnáig terjed, fény felé fordítva gyakran bordóvörös árnyalatok jönnek elő. Általában tiszta, de opálosan is elfogadható. Közepes, tört fehértől világos cserszín hab, habtartósság jótól tűrhetőig

Íz: Enyhétől mérsékelt pörkölt malátás íz gyakran csokoládés jelleggel, gyakori még a határozott karamelles, diós, vajkaramellás íz jelenléte. Egyéb másodlagos ízek is előjöhetnek: kávé, medvecukor, keksz, pirítós. A fekete maláta nem dominálhat, égett, erősen pörkölt ízek nem kívánatosak, de kis mennyiségben elfogadott, keserű csokis jelleget kölcsönöz a sörnek. Angol komló íz legfeljebb mérsékelt. Közepesen kevéstől közepes komló keserűség jellemzi, így az egyensúly az enyhén malátástól az enyhén komlósig terjedhet. Legtöbbször jól leerjed, bár léteznek valamelyest édeskés változatok is. Diacetil mérsékelten kevéstől semmi. Mérsékelttől alacsony gyümölcsös észterek.

Kortyérzet: A testesség a közepesen kicsitől a közepesig terjed, mérsékelten alacsonytól mérsékelten magas szénsavasság.

Összbenyomás: Meglehetősen elterjedt angol sötét ale, visszafogott, pörkölt karakterrel

Megjegyzések: Az erős portertől abban különbözik, hogy általában enyhébb, édesebb, karamellesebb, kevésbé testes és jellemzően az alkoholtartalma is alacsonyabb. A barna ale-nél pörköltebb, összetettebb, viszont testesebb, mint egy sötét mild. Láger élesztővel is készülhet. Inkább a maláta dominál, mint a komló, általában angolos karaktere van. A hagyományos változatok savanyúsággal, Brettanomyces-szal vagy füstös ízzel a 23-as, speciális sör kategóriába tartoznak.

Összetevők: Angol alapanyagok a jellemzőek. Többféle malátát is tartalmazhatnak: csoki és/vagy egyéb sötétre pörkölt malátát, karamell malátákat. Régen nagy arányban tartalmazott barna malátát is. Pörkölt árpa vagy black patent nem jellemző. Visszafogott komlózás általában angol komlókkal. Hagyományosan a londonihoz és a dublinihez hasonló vízből készül (közepes karbonátos keménység). Angol vagy ír felsőerjesztésű élesztőt, esetenként láger élesztőt használnak. Közepes mennyiségű adalékanyagot tartalmazhat: cukrok, melasz, kukorica, stb.


Alap statisztika: OG: 1.040 – 1.052 IBUs: 18 – 35 FG: 1.008 – 1.014 
SRM: 20 – 30 ABV: 4 – 5.4%

Kereskedelmi példák: Fuller's London Porter, Samuel Smith Taddy Porter


Édes Stout


Illat: Enyhe pörkölt maláta aroma, néha kávés és/vagy csokoládés jegyekkel. A krémes édesség gyakran már az illatában érződik. A gyümölcsösség az alacsonytól a mérsékelten magasig terjedhet. Diacetil legfeljebb alacsony, komló aroma legfeljebb alacsony.

Megjelenés: Nagyon sötét barnától a feketéig terjedhet. Színe miatt átlátszatlan, de amúgy tiszta. Krémes, cserszínűtől barna színű hab jellemzi.

Íz: A sötét, pörkölt alapanyagok dominálják, csakúgy, mint a száraz stoutnál, kávés és csokis ízeket eredményezhetnek. A komlókeserűség mérsékelt, alacsonyabb, mint a száraz stoutnál. Közepestől erős édesség jellemzi, melyet gyakrabban a tejcukor hozzáadásától kap és megmarad a befejezésig, így egyensúlyozza pörkölt alapanyagok valamint a komló keserűségét. Alacsonytól mérsékelt gyümölcsös észterek, diacetil legfeljebb alacsony. A keserű és édes egyensúlya változó, a meglehetősen édestől a közepesen szárazig, pörköltig terjed.


Kortyérzet: Közepesen testestől a meglehetősen testesig terjed, krémes. Alacsonytól mérsékelt mennyiségű szénsav. A magas cukortartalmát nem erjeszthető adalékanyagoktól kapja (jellemzően tejcukor), ettől lesz testes a sör.

Összbenyomás: Nagyon sötét, édes, nagyon testes, enyhén pörkölt ale. Gyakran eszpresszó kávéra emlékeztet “két cukorral”.

Történelem: Angol típusú stout. Hagyományosan „milk” vagy „cream” stoutnak nevezik, azonban ezt az elnevezést az angol törvények már nem engedik, bár más országokban továbbra is használják. A „milk”, vagyis „tejes” stout elnevezést az édesítőként használt tejcukor miatt kapta.


Megjegyzések: A végső fajsúlya Angliában alacsonyabb, a kivitelre szánt változatokban és az USA-ban gyártott termékekben magasabb. Többféle verzió létezik, a fő különbséget az édesség és a pörkölt jelleg mértéke, valamint a kettő aránya adja.

Összetevők: a száraz stoutnál édesebb, ezt az édességet a kevesebb keserű ízt okozó alapanyagtól (pörkölt maláta, komló) és a nem erjeszthető cukrok intenzív adagolásától kapja. Gyakran használnak tejcukrot az édesség növelésére, mivel azt a sörélesztő nem erjeszti le. Pale maláta az alap, jöhet hozzá pörkölt árpa, fekete maláta, csoki maláta, karamell maláta és adalékanyagok, mint kukorica vagy melasz. Magas karbonát tartalmú víz gyakori.

Alap statisztikák: OG: 1.044 – 1.060 IBUs: 20 – 40 FG: 1.012 – 1.024 SRM: 30 – 40 ABV: 4 – 6%

Száraz Stout

Illat: Kávés, pörkölt árpás és malátás aromák dominálják, de enyhe csoki, kakaó és/vagy nyers gabona jelleg is előjöhet később. Legfeljebb közepesen alacsony észteresség jellemzi, diacetil nincs. Legfeljebb kevés komló aromával találkozhatunk.
.
Megjelenés: Színe a koromfeketétől a mély barnáig terjedhet, gránátszínű árnyalatokkal. Lehet opálos vagy kristálytiszta. Vékony, krémes, sokáig tartó cserszínűtől barna hab jellemzi.

Íz: Mérsékelt pörkölt, gabonás érdesség, opcionálisan enyhétől mérsékelt ecetes savanyúsággal és közepestől magas komlókeserűséggel. A pörkölt gabonától száraz, kávés a befejezés. Keserű csokis karakter elfogadott, ez a befejezésben is megmaradhat. A száraz, kesernyés jelleg egyensúlyozására krémesség, legfeljebb közepesen alacsony gyümölcsösség vagy legfeljebb közepesen erős komló aroma elfogadott. Nincs diacetil.

Kortyérzet: Közepesen könnyűtől a közepesen testesig terjed a szárazanyag tartalomtól függően. Krémes karakter jellemzi, alacsonytól mérsékelt szénsav. Meglehetősen bársonyos. Enyhe fanyarság elfogadott a pörkölt alapanyagok miatt.

Összbenyomás: Nagyon sötét, pörkölt, kesernyés, krémes sör.

Megjegyzés: A csapolt változata az ír stout vagy száraz ír stout-ként ismert söröknek. A palackozott verziók általában magasabb kezdő fajsúllyal bírnak, így általában a foreign extra stout kategóriába esnek. Míg a legtöbb sörfőzde csak a pörkölt, malátázatlan árpára alapozza a receptet, mások csoki malátát, fekete malátát vagy pedig mindhárom kombinációját használják. A keserűség mértéke változó, ugyanúgy, mint a pörköltes jelleg és a száraz utóíz.

Összetevők: A keserűségét a pörkölt, malátázatlan árpától kapja, valamint a közepestől magas komló keserűségtől és az alacsony végső fajsúlytól. Malátázatlan árpapelyhet gyakran használnak a krémesség kialakítására. Kis mennyiségű (~3%) savanyított sör hozzáadása növelheti a komplexitást (Guinness). A vízprofil közepesen karbonátos, mivel a magas karbonát tartalom nem hozza elő a klasszikus száraz utóízt.
Alap statisztikák: OG: 1.036 – 1.050 IBUs: 30 – 45 FG: 1.007 – 1.011 SRM: 25 – 40 ABV: 4 – 5%


Russian Imperial Stout


Illat: Gazdag és összetett, változó mennyiségű pörkölt malátával, malátás illattal, gyümölcsös észterekkel, komlóval és alkohollal. A pörkölt malátás karakter az enyhétől a mérsékelten erősig terjedhet, kávés, étcsokis és enyhén égett tónusokkal. A maláta aroma az enyhétől az erős, árpabor jellegűig terjed a fajsúlytól és az összetevőktől függően. Opcionálisan előjöhetnek a speciális maláták aromái (tipikusan karamell) de ez csak a komplexitást növeli, nem dominálhat. A gyümölcsös észterek alacsonytól mérsékelten magas mennyiségben fordulnak elő összetett aszalt gyümölcsös (szilva, mazsola) jegyekkel. A komlóaroma a nagyon alacsonytól az nagyon erősig terjed, bármilyen komlófajta elfogadott. Az alkohol aroma elfogadott, de nem lehet túl érdes vagy oldószeres. A sokáig érlelt változatokban boros, portóis illatokat érezhetünk, de a savanyúság nem elfogadható. Nincs diacetil. A fent említett aromák közül bármelyik lehet a központban, viszont nem kell 
mindegyiküket kiéreznünk, szóval sokféle értelmezés lehetséges. Az érlelés hatással van az aromák intenzitására, egyensúlyára és bársonyosságára.

Megjelenés: Nagyon sötétvöröses barnától a koromfeketéig terjedhet a színe. Átlátszatlan. Mély cserszínűtől sötétbarna hab. Általában szép, formás a habja, de a tartóssága mérsékelt vagy alacsony. A magas alkoholtartalom a sör viszkozitásában is látható, ha körbelötyköljük a poharunkban.


Íz: Gazdag, mély, összetett és általában meglehetősen intenzív aroma jellemzi benne változó mennyiségű pörkölt malátás, malátás, gyümölcsösen észteres, komlós íz és keserűség valamint alkoholosság. Közepestől agresszív keserűség. Közepesen alacsonytól magasig terjedő komló íz. Mérsékelttől az agresszívan magasig terjedő pörkölt maláta/gabona íz, keserűcsokis, kakaós és/vagy kávés. Enyhén égett gabona, égett ribizlis, “szurkos” karakter szinte kötelező jellegű. A gyümölcsös észterek jelenléte az alacsonytól az intenzívig terjed: aszalt gyümölcsök, szilva, mazsola. Az maláta íz gazdag, kiegyensúlyozott, árpabor jellegű ízben jelentkezik, mutathat némi karamelles, pirítós, kenyeres jelleget. A magas alkoholtartalmat kell, hogy érezzük, de az alkoholos íz nem lehet túl érdes, oldószeres vagy domináns. Nincs diacetil. Az szájpadláson és a befejezésben a viszonylag száraztól a mérsékelten édesig terjedő változatokkal találkozhatunk, hosszan tartó pörkölt malátával, keserű komlóízzel és alkoholos melegséggel. A hosszú érleléssel az ízek és az ízek egyensúlya is változik, némelyik hátrébb szorul, viszont boros, portóis zamatok fejlődhetnek ki.


Kortyérzet: A testestől a nagyon testesig terjedhet, nagyszerű, selymes, bár a test a hosszú érlelés során lassan csökkenhet. Finom, bársonyos alkoholos melegséget kell éreznünk benne. Nem szabad túl édesnek és nagyon száraznak sem lennie. Szénsav alacsonytól mérsékelt, a kondicionálás és kor függvényében.


Összbenyomás: Intenzív ízű, nagy, sötét ale. Pörkölt, gyümölcsös, keserédes, érezhetően magas alkoholtartalommal. A sötét gyümölcsös ízek szépen beleolvadnak a pörkölt, égett, “szurkos” aromákba szenzációs ízvilágot alkotva. Fekete árpaborként is jellemezhetnénk.

Történelem: Magas alkohol tartalmú, erősen komlózott sör, mely Angliából ered és hagyományosan a balti országoknak valamint az orosz birodalom részére főzték. Állítólag nagy népszerűségnek örvendett a cári udvarban. Ma talán még népszerűbb az amerikai házisörfőzők körében, akik új, amerikai alapanyagokkal kiszélesítették a kategória határait.

Megjegyzések: Angol és amerikai verziója is létezik. Az amerikai pörköltebb, keserűbb, több komlóaromát tartalmaz, míg az angol verziót összetett maláta karakter és gyümölcsösség jellemzi. Eléggé tág kategória, a sörfőzők kiélhetik benne kreativitásukat.

Összetevők: Pale maláta, nagy mennyiségű pörkölt maláta, árpa. Meglehetősen sokféle malátát tartalmazhat. Bármilyen komló elfogadott. Lúgos vízzel egyensúlyozzák a sok pörkölt maláta savas jellegét, amerikai vagy angol felsőerjesztésű élesztővel készül.

Alap statisztikák: OG: 1.075 – 1.115 IBUs: 50 – 90 FG: 1.018 – 1.030 SRM: 30 – 40 ABV: 8 – 12%

Német búzasör (Weizen/Weissbier)

Illat: Mérsékelttől az erősig terjedő fenolok (általában szegfűszeg) és gyümölcsös észterek (általában banán) jellemzik. Az észterek és a fenolok egyensúlya változó, de a legjobb német búzasörökben nagyjából egyforma mértékben vannak jelen és meglehetősen intenzívek. Nemeskomló aroma legfeljebb alacsony. Könnyűtől mérsékelt búza aroma (kenyeres, gabonás karakterű) jellemzi, de más malátaaroma nem elfogadható. Nincs diacetil vagy DMS. Nem szükséges, de elfogadható a könnyű, citrusosan kesernyés illat, alacsonytól mérsékelt vanília aroma és/vagy enyhe rágógumi illat. Ezek közül egyik sem lehet erős, domináns, de gyakran növelik a sör komplexitását, kiegyensúlyozottságát.


Megjelenés: Színe a világos szalmától a nagyon sötét aranyszínűig terjed. Nagyon vastag, hosszan tartó fehér hab jellemzi. A búza magas fehérjetartalma a szűretlen búzasört kissé zavarossá teszi, a zavarosság mértéke változó. A szűretlen (“mit hefe”) változat az élesztőtől is zavaros, ezt fogyasztás előtt fel kell keverni. A szűrt (“krystal”) változatban nincs élesztő, kristálytiszta.


Íz: Alacsonytól mérsékelten erős, banános, szegfűszeges ízek jellemzik. Az észterek és a fenolok egyensúlya változó, de a legjobb német búzasörökben nagyjából egyforma mértékben vannak jelen és meglehetősen intenzívek. Nem kötelező, de a nagyon enyhétől a mérsékeltig terjedő vanília karakter, és/vagy alacsony rágógumis jegyek is kihangsúlyozhatják a banános ízeket, édességet, kerekséget, de sem a vaníliás, sem a rágógumis jelleg nem dominálhat. Lágy, némileg kenyeres, gabonás tónusokkal bíró búzamaláta íz és az enyhén édeskés pilseni maláta íz egészíti ki az észtereket, fenolokat. A komlóíz legfeljebb nagyon alacsony, a komlókeserűség a nagyon alacsonytól a mérsékelten alacsonyig terjed. Gyakori az élesztőből és a magas szénsavtartalomból eredő kesernyés, citrusos jelleg. Kerek ízek viszonylag száraz befejezéssel. Nincs diacetil, nincs DMS.


Kortyérzet: Közepesen könnyűtől a közepesig terjedő test; nem lehet nehéz. A felkavart élesztő növelheti a testesség érzetét. A búza nagyszerű, habos, krémes, telt érzetet kelt, amely a sok szénsavtól enyhén csípősen végződik. Pezsgős.


Összbenyomás: Egy világos, fűszeres, gyümölcsös búzasör.


Megjegyzések: Frissítő sör, melyet enyhén komlóznak, és amely meglehetősen egyedi, banános, szegfűszeges karakterrel rendelkezik. Nem érdemes sokáig érlelni, mert gyorsan veszít minőségéből; frissen, fiatalon fogyasszuk. A szűretlen verziót felkavart élesztővel, a szűrtet kristálytisztán szervírozzák. A szűretlen verzió általában gyümölcsösebb, kevésbé fenolos, mint a szűrt.

Összetevők: A német törvényeknek megfelelően legalább fele arányban búzamaláta alkotja, amely néha a 70%-ot is meghaladja, a többi pilzeni maláta. A hagyományos dekokciós eljárásnak köszönhetően a kellő testességet az édeskés íz kialakulása nélkül éri el. A német búzaélesztő tipikus fűszeres, gyümölcsös karaktert kölcsönöz a sörnek, de túl magas erjedési hőmérséklet esetén ezek egyensúlya megbomolhat, nemkívánatos mellékízek keletkezhetnek. Kis mennyiségű nemeskomlótól némi keserűséget kaphat.

Alap statisztikák: OG: 1.044 – 1.052 IBUs: 8 – 15 FG: 1.010 – 1.014 SRM: 2 – 8 ABV: 4.3 – 5.6%

Belga világos ale

Illat: Nagyszerű illat, mérsékelt gyümölcsös jelleggel és alacsony komlóaromával. Pirítós, kekszes maláta illat. Narancsos vagy őszibarackos jellegű gyümölcsösség, de nem annyira gyümölcsös/fűszeres, mint sok más belga ale. Jól elkülöníthető virágos vagy fűszeres, alacsonytól mérsékelt erősségű komlóaroma, opcionálisan háttérben feltűnő borsos, fűszeres fenolokkal keveredve. Nem diacetiles.

Megjelenés: Színe a borostyántól a rézszínig terjed. A tisztasága nagyon jó. Krémes, sziklaszilárd, fehér habja van, ami gyorsabban eltűnik, mint más belga söröknél.

Íz: Gyümölcsös és alacsonytól mérsékelt erősségű fűszeres, lágy, bársonyos malátássággal és viszonylag könnyű komlókarakterrel és alacsonytól nagyon alacsonyig terjedő fenol szinttel. Narancsos vagy őszibarackos jellegű gyümölcsösség, de nem annyira gyümölcsös/fűszeres, mint sok más belga ale. Kezdeti lágy, malátás édesség, pirítós, kekszes, diós malátaízzel. A komlóíz legfeljebb alacsony. A komlókeserűség a közepestől az alacsonyig terjed és előfordul, hogy kevés borsos fenolokkal egészül ki. Befejezése a közepesen száraztól, közepesen édesig tart, a komló ízek a száraz befejezésűeknél jelentkeznek erősebben.


Kortyérzet: Közepes, közepesen könnyű test. Visszafogott alkohol szint, az alkohol melegítő jellege alacsony szinten kell, maradjon. Nincs erős alkoholos, vagy oldószeres íz. Közepesen karbonátos.


Összbenyomás: Egy gyümölcsös, mérsékelten malátás, némileg fűszeres, könnyen iható, rézszínű ale.


Történelem: Az 1700-as évekbe visszanyúló tradícióval bíró sörfőzdék készítik, a legjobb söröket a második világháború után tökéletesítették Nagy-Britannia befolyása alatt (a komlókat és az élesztőket értve ez alatt).


Megjegyzések: A Flamand tartományokban fordul elő leggyakrabban (Antwerpen, Brabant). Mindennapi sörnek szánják (I kategória). A magasabb alkoholtartalmú rokonokkal (S kategória) összehasonlítva ezek a könnyen iható („session beers”) sörök. Semminek nem szabad túl kifejezettnek, dominánsnak lennie; az egyensúly a kulcs.


Összetevők: Pilzeni vagy pale maláta adja a vázat, kevés (“cara”) Bécsi és Müncheni malátával, ami a színt, testet és komplexitást adja. Cukrot nem mindig használnak, mivel a magas sűrűség nem cél. Nemes komlók, mint Styrian Goldings, East Kent Goldings, vagy Fuggles az általánosan használatosak. A mérsékleten fenolt termelő felsőerjesztésű élesztők a jellemzők, de az alacsony hőmérsékleten erjesztik, hogy a fenolos jelleget mérsékelt szinten tartsák.
Alap statisztika: OG: 1.048 – 1.054 IBUs: 20 – 30 FG: 1.010 – 1.014 SRM: 8 – 14 ABV: 4.8 – 5.5%

Belga dupla

Illat: Összetett, gazdag malátás édesség társul leheletnyi csokoládés, karamelles és/vagy kétszersültes (de soha nem pörkölt, vagy égetett) aromákkal. Mérsékelt gyümölcsös észterek jellemzik (általában mazsolás, szilvás; néha akár aszalt cseresznyés). Ezek az észterek banános vagy almás jelleget is ölthetnek. Fűszeres fenolok jelenléte és megnövekedett alkohol szint is jellemző (szegfűszeges, fűszeres, borsos, rózsa-szerű, és/vagy parfümös illatjegyek váltakozhatnak). Ezek a fűszeres aromák általában mérsékelttől nagyon gyengén érezhetőek. Az alkoholos aroma, ha jelen van, akkor lágy, nem oldószeres és nem égető. Néha előfordul kevés nemes komlóktól származó aroma, de általában nem jellemző. Diacetil nem érezhető.


Megjelenés: Sötét borostyántól egészen a rézszínűig bármilyen színárnyalatú lehet, időnként vonzó vöröses színfoltokkal. Általában tiszta. Nagy, sűrű és sokáig tartó, krémes, tört fehér színű habkorona jellemzi.


Íz: Hasonló karakterjegyek fedezhetők fel, mint a sör illatában. Gazdag, komplex, közepestől közepesen teljes malátás édesség a jellemző a szájpadláson, de ennek ellenére a befejezése mérsékelten száraz. Összetett malátás, észteres, alkoholos és fenolos összjáték részesei lehetünk (a mazsolás ízek megszokottak, de egyéb aszalt gyümölcsös jelleg is kívánatos; a szegfűszeg-szerű fűszeresség csupán opcionális). Az egyensúly mindig a maláta javára dől el. Közepesen gyenge kesernyésség a jellemző, melyet a befejezésben már nem érezhetünk. Kevés nemeskomlós íz elfogadható, de nem szükségszerű. Diacetil nem érezhető. Nem szabad olyan malátásnak lennie, mint egy baknak, és nem kívánatos a kristály malátás édesség sem. Nincsenek benne fűszerek.

Kortyérzet: Közepesen testes sör. Közepesen magas szénsavas jellemzi, mely hatással lehet az ital testességére. Gyenge alkoholos melegség érezhető. Sima, soha nem égető vagy oldószeres.


Összbenyomás: Egy mélyvörös, visszafogottan erős, malátás, összetett belga felsőerjesztésű sör.

Történelem: A középkori kolostorokból származik, az 1800-as évek közepén újra felvirágzott, a napóleoni korszak után.


Megjegyzések: A legtöbb kereskedelmi változat 6.5-7%- os alkoholtartalommal rendelkezik. Tradicionálisan palackos érlelésű (az üvegben történik az érlelési folyamat).


Összetevők: A felhasznált belga élesztőtörzsek hajlamosak magasabb szénláncú alkohol, észter, illetve fenol szintet kialakítani, mint a megszokott. A víz lehet kemény, de lágy is. Azt a benyomást kelti, hogy sokféle malátát tartalmaz, de a hagyományos változatoknak általában csak belga pilzeni malátát és karamellizált cukorszirupot vagy más finomítatlan cukrot használnak az ízkarakter elérése érdekében. A házi sörfőzők használhatnak belga pilzeni vagy pale malátát, müncheni típusút a teltebb malátás karakter miatt, special B malátát a mazsolás ízek kialakítására, CaraVienne, vagy CaraMünch fajtát az egyéb aszalt gyümölcsös karakter miatt, illetve egyéb speciális gabonákat. A sötét karamellizált cukorszirupot vagy cukrot a rumos mazsolás íz elérésére, és színezésre is használják. Nemes, angol, vagy styrian goldings komlót használnak általában. Javarészt nincs benne semmilyen fűszer, de kevés mennyiségben elfogadható.

Alap statisztika: OG: 1.062 – 1.075 IBUs: 15 – 25 FG: 1.008 – 1.018 SRM: 10 – 17 ABV: 6 – 7.6%

Ír vörös

Illat: Gyenge, mérsékelt maláta illat, és általában karamell-szerű, néha pirítós vagy tejkaramella-szerű aroma jellemzi. Kevés vajas karakter is kiérezhető (habár ez nem elvárás). Komló általában nem érezhető, de kevés jelen lehet. Meglehetősen letisztult illatvilág.

Megjelenés: Borostyántól a sötétvöröses rézig bármilyen színű lehet (a legtöbb fajta mélyvörös árnyalatú). Tiszta. Alacsony, tört fehér vagy cserszínű hab jellemzi.

Íz: Mérsékelt karamell malátás íz és édesség érezhető, mely vajas pirítóssal, tejkaramellás jelleggel társul. Gondolatnyi pörkölt gabonás ízzel zárul, mely hozzájárul a száraz ízhatás kialakításához. Általában nincs komlós íze, csak egy-két kivétel tartozik ide: ezeknél angol komlóktól származik a jelleg. Közepesen-gyenge keserűség jellemzi, ami kiegészülhet a pörkölt gabonák kesernyés ízével, s így már az jobban, közepesen kiérezhető. Közepesen-száraz, száraz befejezés az elvárt. Letisztult és sima (a láger típusok igazán kisimultak). Észterek nem érezhetőek.

Kortyérzet: Közepes-vékony, közepesen testes ital, melyben néha előfordul kevés diacetil, ami megadja a némileg sima kortyérzetet. Mérsékelten szénsavas. Sima. Mérsékelten erjesztett, (de sokkal inkább, mint a skót sörök). Az erősebb változatokban előfordulhat kevés alkoholos melegség.

Összbenyomás: Ez egy könnyen iható, maláta központú sör, kezdő édességgel és pörkölt, száraz befejezéssel. Megjegyzések: Néha láger élesztővel készítik (ha igen, a diacetiles jelleg nem igazán mutatkozik). Mikor túl hidegen szolgálják fel a pörkölt karakter és a keserűség sokkal jobban érezhető.

Összetevők: Tartalmazhat kevés adalékanyagot (kukorica, rizs, vagy cukor), de nem szabad túlzásba esni, hiszen ez árthat a sörnek. Általában használnak kevés pörkölt árpát, hogy biztosítsák a vöröses színt és a száraz befejezést. Brit/ír maláta, komló és élesztő felhasználásával készül.

Alap statisztika: OG: 1.044 – 1.060 IBUs: 17 – 28 FG: 1.010 – 1.014 SRM: 9 – 18 ABV: 4.0 – 6.0%